Bejelentés


tetra.5mp.hu


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek


Linkek


Télálló banán kerti gondozása


PDF Nyomtatás E-mail
Hazai viszonyok között egyetlen banánfaj van, amely biztonságosan áttelel: a Musa basjoo, más néven Musa japonica ,amely Japánból származik. Igen gyors növekedésű és 4-5 méter magasra is megnő. 3 méteres magasság elérése után virágozhat és termést is hozhat. Sajnos hazai viszonyok között a télálló banán tenyészidőszaka rövid a termés beérleléséhez, viszont ha be is érne, a rengeteg mag miatt problémás a fogyasztása, bár a húsa ízletes.
Ha a Musa basjoo napos helyen van és rendszeresen, bőven kap vizet és tápanyagokat, hetente képes kinevelni egy akár másfél méteres levelet is. Ha szeretnénk, hogy a banánunk a téli időjárástól függően ne a nulláról kezdje minden tavasszal, akkor az első fagy után hagyjunk meg a törzsből egy kb. 60 cm hosszú darabot, készítsünk köré egy kb. 1 méteres sugarú drótketrecet, tömjük szorosan tele száraz lombbal, szalmával és végül az egészet borítsuk be fóliával. Ez utóbbi ne legyen hermetikusan zárt, nehogy a gombák végezzenek a növénnyel, néhány lyukat fúrhatunk a fóliába, de ne a tetején. Ekkor a banán tavasszal a megőrződött törzsből kezd újból hajtani, ezáltal impozánsabb, nagyobb termetű lesz.
A Musa basjoo télálló banánfaj -28 °C-ig (!) bírja a hideget, ha a föld alatti része komoly takarást kap, -17 °C-ig pedig anélkül. Télálló banánunk teljes napot kíván, sok-sok vizet és trágyázást, hogy a fantasztikus növekedést elérje. A gyenge árnyékot is elviseli.
Gyönyörű mély-, néha világosabb zöld fa, amely kb. 4,5 m-re is megnőhet, és meleg, trópusi hangulatot teremt kertünkbe. Több mint 25 levelet is hozhat egy-egy szezonban. A levelek megnőhetnek 60 cm szélesre és 1,8 m hosszúra. A törzs átmérője a 30 cm vastagságot is elérheti. Gyümölcse ehető.


Ültetési hely kiválasztása • Télálló banán szabadba ültetését április eleje és augusztus vége között végezzük el, hogy a növény megerősödjön és fel tudjon készülni a télre.

 • Kétéves kora előtt ne ültesse szabadba a banán

 • Teljes napot kíván, sok-sok vizet és trágyázást, hogy a fantasztikus növekedést érhessen el. A gyenge árnyékot is elviseli.

 • Ültessük minél naposabb helyre


Ültetés és talaj • Szeptemberben már ne ültessük végleges helyére a frissen vásárolt télálló banánunkat, mivel nincs ideje a begyökeresedésre. Ilyenkor tegyük egy fagymentes helyre és csak igen mérsékelten öntözzük, épp, hogy ne legyen teljesen száraz a talaja. - Elég kéthetente egy kis víz utánpótlás.

 • Ássunk egy 60x60x60 cm-es gödröt a megfelelően kiválasztott ültetési helyen, az ültető gödör 15-20 cm-rel nagyobb legyen, mint a banán földlabdája

 • Tegyünk a gödör aljára vékony kavicsréteget, vagy sódert a vízelvezetés érdekében, majd kevés érett szarvasmarha trágyát. Kevés trágyát az ültetőföldbe keverjünk bele. Műtrágya esetén a következő arányokra figyeljünk oda, 3:1:3:1 (N:P:K:Mg) (Osmocote, Ferticare). Ültetéskor ezt a műtrágyát alkalmazzuk. A vízoldékony Ferticare műtrágyával kéthetente egész nyáron öntözhetjük a növényt. Látványosan meghálálja!!!

 • A trágyára tegyünk kevés jó vízáteresztő képességű földet úgy, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. (sóderrel elkevert kerti föld 30-70% arányban)

 • Legjobb a jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag talaj, lehetőleg 5,5-7,0 pH-értékek között. Mivel a legfontosabb a jó vízelvezető képesség, kérdéses esetben képezzünk olyan lejtőt, ahol a fölösleges víz könnyen elfolyik.

 • Helyezzük az ültető gödörbe a növényt, és ha jól betemettük, készítsünk a törzse köré tányért a víz megfelelő felszívódása érdekében.

 • Soha ne ültessük a növényt korábbi ültetési mélységénél mélyebbre, melyet a törzs elszíneződése mutat.


Víz és párigény • Állandóan nyirkos talajra van szüksége, de sose legyen tocsogós! A gyökereken álló, pangó víz hamar elpusztítja a növényt. Ha a talaj jól átereszti a vizet, akkor nem fordulhat elő túlöntözés

 • Alacsony páratartalom, száraz talaj esetén a levelek végei száradni kezdenek

 • Túlöntözés esetén gyökérrothadás lép fel, melynek jele a levél sárgulás, elhullatás, azonban szabadba ültetett növények esetén ennek kevesebb az esélye.

 • Nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük, földjét télen néha hagyhatjuk kiszáradni.

 • Öntözéshez legjobb a begyűjtött esővíz, esetleg ülepített kúti víz.


Gyökérzet


Nagyszámú, szálas gyökér nő a gyökértörzsből. Jó vízáteresztő képességű, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajban a gyökérzet 1,5 m mélyre és 5 m átmérőjűre is növekedhet hazai környezetében.


Virág és gyümölcs


A virágot hozó szár az úgynevezett pszeudoszár közepéből hajt ki, kb. 10-15 hónappal az ültetés után. Ekkorra a növénynek már van 26-32 levele. A virág a szára körül spirálisan nő, 10-20-as csoportokban, amelyeket lilás vagy zöldes, húsos fellevelek takarnak. Ezek később lehullanak, ahogy a virágzás halad. Az első megjelenő virág rendszerint nőnemű. Az ehető gyümölcsöt termő fajtáknál ezekből hamarosan - megporzás nélkül - gyümölcsfürtök fejlődnek, amelyet a termesztők "kéznek" hívnak. Az ehető banánok zöme magot nem hoz, de amelyek mégis, azok magja termékeny. Az utolsó megjelenő virág hímnemű. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.


Hőmérséklet


A banán egyenletesen meleg hőmérsékletet igényel. Virágzáshoz legjobb a 26-28 °C közötti hőmérséklet, a gyümölcs fejlődéséhez 29-30 °C az ideális. A növekedés lelassul 16 °C alatt és megáll 10 °C-nál. 0 °C alatt a levelek elfagyhatnak. Mínusz 7 °C alatt a talajszintig elpusztul a növény. Rendszerint azonban új hajtást hoz a meleg idő visszatértével. 37 °C hőmérséklet fölött a levelek megperzselődnek, s az új levelek nagyon keskenyre nőnek.


Szél


Az erős szél kidöntheti a banánt. Az állandóan szeles idő megtépázza a sérülékeny leveleket, kiszárítja a növényt és a levélkorona eltorzulhat (egy kicsi tépázás persze nem árt, sőt még jót is tesz).


Tápanyag utánpótlás


- Ha szabadba ültetünk télálló banánt, akkor az ültetőföldbe, vagy alá tegyünk érett szarvasmarha trágyát, vagy műtrágyát amely 3:1:3:1 arányban tartalmaz N:P:K:Mg-t (Osmocote). Sűrűn kell trágyázni magas K2O (kálium) tartalmú trágyával vagy műtrágyával. Rossznyelvek szerint a banánt nem lehet túltrágyázni vagy túlöntözni. Ha a talajt kicseréltük, kéthetenként elég trágyázni. Ha a homokba ültettük, 2-4-naponta kell műtrágyázni.
- A növényt körülvevő földbe minden évben kora tavasszal - a növekedés miatt - és ősszel – a téli fagytűrés érdekében – keverjünk trágyát, vagy műtrágyát. Tavasszal káliumban gazdag, télen nátriumban gazdag műtrágya szükséges!!!


Teleltetés


Az első fagyok beköszöntével a levelek elveszítik tartásukat, megbarnulnak. A levél sejtjei a hideg elmúlásával sem tudnak már nedvességet felvenni, így a hervadt és megbarnult levél kiszárad. A felső talajréteg még egy darabig 0°C fölött marad, ezért a sok rétegből álló áltörzs, a növény rizómája és a gyökerek nem szenvednek fagykárt.


Ez a legkedvezőbb időszak a banán takarására. • A banán törzsét vágjuk el a talaj fölött kb. 60 cm-rel, és permetezzük le gombaölő-szerrel.

 • A tövek környékét takarjuk be száraz lombbal, vagy fenyőkéreggel 15-20 cm vastagon.

 • Ezután dróthálóval vagy „nyúlhálóval” kerítsük körbe, töltsük fel száraz lombbal vagy szalmával, és takarjuk be műanyag fóliával, hogy a hőszigeteléshez használt növényi részek szárazon maradjanak. Ezzel nem csak a megmaradt áltörzset védjük, hanem a talaj felszínéhez közel lévő gyökérzetet is. Minél nagyobb a szigetelt talajfelület, annál nagyobb esély van rá, hogy a növény a zord tél ellenére is életben marad, és hogy tavasszal az épen maradt rizómából és az áltörzsből újra fejlődhessenek egzotikus hatású, hatalmas levelei.A visszavágott banántörzsek körül a földet takarjuk fenyőkéreggel, aztán a kifeszített dróthálót töltsük fel száraz lombbal. Már csak a fóliázás hiányzik!Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Bálintné Orbán Ágnes [ 2016-09-10 20:33 ]

én most kaptam a banánfámat gondolom már kiültetni nem lehet,, mi a teendőm vele,,, hogyan teleltessem?? köszönöm a válaszát,,ha kapokHonti István [ 2016-07-09 19:13 ]

Tisztelettel érdeklődöm, hogy hol lehet törpe banán sarjat, vagy csemetét bszerezni. Nem fontos, hogy télálló legyenTar Anikó [ 2013-04-10 18:03 ]

Most takarom ki a banánfámat mit tegyek vele???
Keresés a honlaponSzavazás


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!